Zubni most - nadoknada za izgubljene zube

Zubni most je tradicionalno rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju. Zbog svojih neospornih prednosti kao što su brza izrada i pristupačna cena i dalje se koriste u stomatološkoj praksi. Ukoliko vam nedostaju jedan ili više zuba, ili vas pak muči rasklaćenje zuba usled parodontopatije, most je možda najbolja opcija za vas. Pozovite nas za više informacija!

Kada je zubni most najbolje rešenje?

Zubni most je fiksna protetska nadoknada za jedan ili više zuba. Ako vas dostupnost različitih vrsta protetskih zamena zbunjuje i pitate se da li je baš most najbolji izbor u vašem slučaju, za početak pogledajte da li se prepoznajete u nekoj od sledećih situacija:

 • Nedostaje vam jedan ili više zuba a želite rešenje za taj problem po pristupačnoj ceni.
 • Imate nesavladiv strah od ugradnje zubnih implantata.
 • Ugradnja implantata nije moguća iz nekih drugih, fizičkih razloga, kao što je npr. nedovoljna količina vilične kosti.
 • Zbog uznapredovale parodontopatije imate problem sa rasklaćenim zubima pa želite da ih učvrstite i produžite im vek trajanja koliko god je to moguće.

Ukoliko nešto od gore navedenog dobro opisuje vaš slučaj, vrlo je moguće da bi most za zube bio najbolje rešenje za vas. Ali pre nego što otpišete druge moguće opcije, obratite se za savet našim stručnjacima iz oblasti protetike. Oni će vam posle pregleda i snimanja zuba reći šta je najbolje za vas lično.

Zubni most: Izrada, ugradnja i trajanje

Kako se prave zubni mostovi?
Koje vrste mostova postoje?
Kako se ugrađuju?
Da li zubni most boli?
Koliko traje zubni most?
Ovo su najčešća pitanja koja dobijamo u vezi sa zubnim mostovima. Stoga ćemo se potruditi da odgovorimo na njih što preciznije i jednostavnije.

Kako se pravi most na zubima?

Da bi se most napravio baš po vašoj meri, neophodno je uzeti otisak zuba. U našoj ordinaciji imate mogućnost izuzetno preciznog a uz to potpuno komfornog uzimanja otiska zuba (bez neprijatnog ukusa otisne mase, izazivanja nagona za povraćanje i sl) zahvaljujući upotrebi intraoralnog skenera.
Nakon stomatološkog pregleda, snimanja zuba i uzimanja otiska, kreće se sa izradom mosta od željenog materijala.

Koje vrste zubnih mostova postoje?

Zubni most zapravo čine dve ili više krunica odnosno navlaka za zube. To znači da se mostovi za zube izrađuju od istih materijala kao krunice. Pa tako možete da birate između dveju vrsta mostova, a to su:

 • bezmetalni i
 • metalokeramički mostovi.

Metalokeramički most se pravi od kombinacije metala i keramike, što ga i čini stabilnim i daje mu lep izgled. Ovakav most odlikuje i povoljnija cena.

Bezmetalni most se izrađuje od cirkonijuma. U pitanju je materijal izuzetne izdržljivosti i vrhunskih estetskih kvaliteta, koji diktira i veću cenu (može biti i skoro duplo skuplji od metalokeramičkog).

Kada se odlučite za zubni most cena dakle prvenstveno zavisi od izabranog materijala.

Kako se ugrađuje most za zube i da li boli?

Prvi korak u postavljanju zubnog mosta je brušenje okolnih zuba koji će biti nosači mosta. Ovo je ujedno i jedini potencijalno neprijatni deo čitavog procesa. U ordinaciji Šumice Dental Studio prilikom brušenja zuba koristimo lokalnu anesteziju kako bismo vam proces pripreme za ugradnju mosta učinili što udobnijim.
Ako se pitate da li će i samo nošenje zubnog mosta biti neugodno ili bolno, odgovor je: ne! Ukoliko slučajno osetite bolove, javite se stomatologu da vidi o čemu se radi.
A ako vas brine da li ćete morati dugo da budete sa izbrušenim zubima, i ovde je odgovor “ne”, zato što ćete dobiti privremene krunice koje ćete nositi preko izbrušenih zuba.
Nakon nekoliko dana od uzimanja otiska možete očekivati da vaš zubni most bude spreman. Tada ćete ponovo doći u ordinaciju i stomatolog će sprovesti cementiranje zubnog mosta, čime se proces ugradnje završava.

Koliko traje most na zubima?

Trajnost zubnog mosta zavisi od više faktora, kao što su:

 • način izrade i vrsta mosta;
 • kvalitet zuba nosača mosta;
 • održavanje mosta, koje je isto kao održavanje prirodnih zuba;
 • redovne kontrole kod stomatologa.

Uz pravilno održavanje i redovne preglede, možete očekivati da vaš zubni most traje i duže od očekivanih 5-10 godina.

Zubni most ili krunice na implantima?

Savremena protetika nudi više rešenja za nadoknadu jednog ili više zuba koji nedostaju. Da li se odlučiti za most na zubima, krunice na implantatima ili nešto treće? Izbor naravno zavisi i od ličnih preferencija i planiranog budžeta, ali svakako treba da poslušate i savet i mišljenje stomatologa.

Stomatološka ordinacija Šumice Dental Studio se ističe po tome što kod nas na jednom mestu možete dobiti:

 • kompletan stomatološki pregled,
 • snimanje aparatom za digitalno snimanje zuba,
 • uzimanje otiska intraoralnim skenerom,
 • individualni pristup svakom pacijentu,
 • savete u vezi sa izborom i održavanjem protetske nadoknade,
 • upotrebu najkvalitetnijih materijala za izradu mostova, krunica i dr.

Ovaj problem na najefikasniji način. Time ćete ne samo vratiti lep osmeh i samopouzdanje, već i sačuvati zdravlje ostalih zuba.