Fiksne proteze

Fiksne proteze su tu da isprave zube. Zašto je toliko važan pravilan raspored zuba? Rezultat nošenja fiksne proteze koji je svima odmah vidljiv su definitivno savršen niz zuba i lep osmeh. Ali fiksna proteza se ne nosi samo iz estetskih razloga. Ispravljeni zubi omogućavaju bolje održavanje higijene i očuvanje zdravlja zuba i desni.

Šumice Dental Studio ima sve što je potrebno za profesionalno i uspešno postavljanje fiksne proteze i postizanje najboljih mogućih rezultata! Dođite na konsultaciju da odredimo kako bi izgledao tok terapije i koliko bi trajao.

Zašto fiksna proteza?

Čuli ste da je nošenje fiksne proteze dugotrajno i neprijatno i zato oklevate? Samo postavljanje fiksne proteze je bezbolno. Tačno je da u periodu navikavanja na fiksni aparat možete iskusiti neke manje neprijatnosti, ali budite sigurni da se one brzo prevazilaze.
Ukoliko ste videli neke sjajne rezultate nošenja fiksnih proteza u svom okruženju, neka vas to ohrabri. Pogledajte i kako su izgledali tok terapije i rezultati nošenja fiksne proteze kod par naših pacijenata:

Fiksna proteza - pre i posle - desni profil
Fiksna proteza - Rad naših stomatologa

Otkrijte još 6 razloga za nošenje fiksnog ortodontskog aparata:

 • Ishod nošenja fiksnih proteza su pravilno raspoređeni zubi i savršen osmeh.
 • Lep osmeh je itekako važan i može učiniti da se osećate sigurnije u sebe.
 • Pravilno raspoređeni zubi omogućuju pravilan zagrižaj i pravilno žvakanje.
 • Pravi zubi nisu toliko podložni zaglavljivanju ostataka hrane kao “krivi”. Ovo olakšava pravilno održavanje higijene i smanjuje rizik od pojave karijesa i parodontopatije.
 • Ne postoji gornja uzrasna granica za nošenje fiksne proteze. Ona nije namenjena samo tinejdžerima - naprotiv, sve više i više adolescenata i odraslih se odlučuje za nošenje fiksne proteze.
 • Ako vas brine estetika tokom trajanja terapije jer vam metalne bravice deluju odbojno, imajte na umu da postoji i tzv. nevidljiva fiksna proteza, kao i ona koja se nosi sa unutrašnje strane zuba.

Stavljanje fiksne proteze u ordinaciji Šumice Dental Studio

U našoj ordinaciji očekuje vas:

 • Ljubazno i stručno osoblje. Za postavljanje fiksne proteze i praćenje daljeg toka terapije zadužen je usko stručni specijalista ortodont.
 • Stomatološka tradicija duga 35 godina.
 • Najkvalitetniji materijali.
 • Opremljenost svim neophodnim aparatima i instrumentima. Imamo čak i digitalni ortopan za snimanje zuba, što je neizostavan deo priprema za postavljanje fiksne proteze.
 • Kompletna stomatološka usluga. Ako se ispostavi da je pre ortodontske terapije potrebna neka endodontska terapija, vađenje umnjaka ili plombiranje zuba, sve ovo možete obaviti kod nas.
 • Mogućnost izbora vrste fiksne proteze.
 • Mogućnost izbora boje gumica za fiksnu protezu.
 • Podrška. Tu smo za vas pre, u toku i posle ortodontske terapije da vas posavetujemo, odgovorimo na vaša pitanja i rešimo svaku dilemu koju biste mogli da imate.
 • Jedinstven pristup svakom pacijentu. Svaka situacija je specifična pa je tako i naš pristup terapiji potpuno individualan.

Iza nas ne stoje samo iskustvo i diplome, već i pacijenti zadovoljni rezultatima nošenja fiksne proteze. Postanite i vi jedni od njih!

Fiksne proteze: 8 najčešćih pitanja

1. Kako fiksna proteza ispravlja zube?

Fiksne proteze imaju lukove, bravice i ligature. Uz njihovu pomoć stvara se sila neophodna da se zubi pomere do idealnog položaja. Za vreme terapije ortodont podešava gore pomenute elemente i stara se da proces ispravljanja zuba ide planiranim tokom.

2. Kako se stavlja fiksna proteza?

Stavljanju fiksne proteze obavezno prethodi stomatološki pregled, jer zubi moraju biti savršeno zdravi. Takođe, obavezno je i snimiti zube i vilicu jer stomatolog ortodont planira terapiju na osnovu snimaka.

Gornja i donja fiksna proteza ne moraju se nužno postaviti istog dana. Stavljanje proteze za jednu vilicu traje oko 45 minuta i moguće je praviti pauze. Nakon “lepljenja” bravica na zube postavljaju se žice, a potom sledi omiljeni deo svih naših pacijenata, bez obzira na uzrast: biranje koje boje će biti gumice za fiksnu protezu.

3. Da li fiksna proteza prouzrokuje bolove?

Samo postavljanje fiksne proteze ne boli. Bol i neprijatnost se međutim mogu javiti nakon stavljanja fiksnog aparata jer je zubima potrebno da se naviknu na promenu. Ovaj problem se lako prevazilazi uz poštovanje preporuka od strane ortodonta.

4. Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

Koliko dugo ćete nositi fiksnu protezu zavisi prvenstveno od individualne situacije sa zubima odnosno od stepena anomalije zagrižaja. Prvi rezultati su vidljivi već nakon prvih par meseci, što ne znači da je ortodontska terapija gotova. Za njen potpuni učinak potrebno je uglavnom oko 18-24 meseca.

5. Da li moram često na kontrolu kada nosim fiksnu protezu?

Da! Kontrole su obično na svakih 4-6 nedelja. Potrebno je ići na kontrole i nakon skidanja fiksnog aparata.

6. Da li fiksna proteza šteti zubima?

Samo nošenje fiksnih proteza ne oštećuje zube. Ono što može da ih ošteti je nepravilno i neredovno održavanje higijene zuba za vreme nošenja ovih proteza.

7. Da li je fiksna proteza namenjena samo deci i omladini?

Ako se pitate da li je kasno da stavite fiksnu protezu jer više niste tinejdžer ili student, odgovor je: ne! Reći ćemo vam samo ovo: najstariji čovek sa fiksnom protezom ima 98 godina! Sa stavljanjem fiksne proteze kod dece ne treba žuriti (poželjno je imaju oko 13 godina), dok gornja granica ne postoji.

8. Koja je cena fiksne proteze?

Za fiksne proteze cena zavisi od različitih faktora, pre svega od materijala odnosno vrste proteze. Sve informacije na ovu temu možete dobiti od specijaliste ortopedije vilica nakon pregleda.

Uz fiksne proteze do savršenog osmeha

Ukoliko mislite da vam je potrebna fiksna proteza, Beograd pruža veoma širok izbor mesta na kojima možete dobiti ovu uslugu. Pažljivo birajte kome ćete poveriti ovako važan zadatak. Konsultacija sa stomatologom i specijalistom ortopedije vilica je definitivno prva stanica na putu ka pravim i zdravim zubima. Možda ćete u razgovoru sa ortodontom shvatiti da vašem konkretnom slučaju više odgovara neka druga opcija za ispravljanje zuba, kao npr. folije za ispravljanje zuba.

Stomatološka ordinacija Šumice Dental Studio vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice u vezi sa fiksnim protezama. Čekamo vas na granici između 3 beogradske opštine – Voždovca, Vračara i Zvezdare. Učinite prvi korak ka apsolutno savršenom i zdravom osmehu i zakažite pregled kod našeg ortodonta!

Rezultati nošenja fiksne proteze kod pacijenta 1
Fiksna proteza - Pacijent 1 - Rad naših stomatologa
Rezultati nošenja fiksne proteze kod pacijenta 2
Fiksna proteza - Pacijent 2 - Rad naših stomatologa