Vadjenje zuba - Razlozi, opcije, procedure i saveti

Kada i zašto vadjenje zuba postane jedina opcija? Da li je bolno? Kako izgleda procedura? Koliko košta? Da li je oporavak dug i bolan? Ovo je TOP 5 pitanja sa kojima se susrećemo. Vadjenje zuba je zaista poslednja opcija kojoj stomatolozi pribegavaju, kada druge vrste intervencija ne daju rezultate ili nisu moguće. Samo vadjenje nije bolno, a kako izgleda procedura, koja je cena vadjenja zuba i kakav oporavak vas očekuje, zavisi od više faktora.

Stomatolozi iz ordinacije Šumice Dental Studio vam stoje na raspolaganju za sva pitanja u vezi sa vadjenjem zuba. Zakažite pregled i saznajte da li ste kandidat za vadjenje zuba ili ne.

Kada je indikovano vadjenje zuba?

Vadjenje najčešće iziskuju sledeće situacije:

 • Kada endodontsko lečenje nije moguće;
 • Poslednji stadijum parodontopatije (“parodontoze”);
 • Za potrebe ortodontske terapije;
 • Kada je u pitanju ozbiljna infekcija (vadjenje zuba pod otokom);
 • Kada je zub loše postavljen i time ugrožava okolne zube.

3 načina vadjenja zuba

Vadjenje zuba može biti:

 1. Rutinsko – jednostavno vadjenje pomoću klešta.
 2. Komplikovano – kada se krunica i koren zuba moraju vaditi odvojeno.
 3. Hirurško vadjenje zuba – kada vadjenje postaje predmet oralne hirurgije zbog specifičnog položaja zuba, zakrivljenosti korena i strukture kosti. Tada oralni hirurg mora da pristupi odizanju desni, uklanjanju kosti i vadjenju korena i naposletku da ušije ranu.

Vadjenje zuba : oporavak

Oporavak se razlikuje u zavisnosti od primenjenog načina vadjenja zuba, kao i nekih individualnih faktora. Sledeći saveti za prvih par dana nakon vadjenja zuba vam mogu pomoći da što lakše prebrodite fazu oporavka:

 • 20 minuta nakon intervencije izvadite gazu koja služi za zaustavljanje krvarenja.
 • NE ispirajte usta 48h.
 • Možete koristiti hladne obloge spolja.
 • Par dana nakon vadjenja jedite mekšu, hladniju hranu.
 • Ukoliko ste pušač, izbegavajte cigarete (idealno je da ih potpuno izbacite).
 • Pokušajte da par dana usporite tempo.
 • Nemojte zapostaviti pranje zuba! Koristite meke četkice par dana.

Da li boli vadjenje zuba?

Samo vadjenje nije bolno zbog primene lokalne anestezije. Međutim, bol posle vadjenja zuba se može javiti. Umeren bol kraćeg trajanja nije zabrinjavajuća pojava. Na preporuku stomatologa možete uzeti određene analgetike.

Zakažite pregled u ordinaciji Šumice Dental Studio – ukoliko se ispostavi da zub mora da se vadi, kod nas vas očekuje bezbolno vadjenje zuba!

Koliko je potrebno da zaraste rana nakon vadjenja zuba?

Rana posle vadjenja zuba ne treba da se ispira ni vodom niti nekim posebnim rastvorima. Razlog: Usled ispiranja može ispasti krvni ugrušak, čije formiranje je sastavni deo oporavka, dok njegovo ispadanje može izazvati neprijatne komplikacije.
U slučaju hirurškog vadjenja zuba, posle najviše nedelju dana doći ćete na skidanje konaca.
Oko 2 nedelje posle vadjenja zuba se kod većine slučajeva očekuje potpuno zarastanje rane.

Da li i oteklina nakon vadjenja zuba spada u normalne pojave?

Otok posle vadjenja zuba je uobičajena pojava, koju mogu olakšati hladne obloge. Antibiotik posle vadjenja zuba nikada nemojte uzimati na svoju ruku, već samo u dogovoru sa stomatologom!

Vadjenje zuba u ordinaciji Šumice Dental Studio

Ukoliko se odlučite da izvadite zub u našoj ordinaciji, očekuje vas stručni tim koji će rado odgovoriti na sva vaša pitanja. U sklopu stomatološkog pregleda možemo obaviti i snimanje zuba za što potpuniju sliku. Za vadjenje zuba cena varira u zavisnosti upravo od detalja koje nam mogu otkriti samo detaljan pregled i snimak.
Zato zakažite pregled i ne brinite – na licu mesta ćemo razjasniti poreklo i vrstu problema i ustanoviti da li je zub za vadjenje i koja metoda bi za vas bila najbolja.