Navlake za zube: Vrste, ugradnja, trajanje

Navlake za zube ili krunice su protetske nadoknade koje odlikuje savršena estetika – one potpuno oponašaju izgled prirodnog zuba. Takođe, njihov zadatak je i da čuvaju zdravlje zuba i očuvaju zubni niz.

Mislite da su vam potrebne zubne navlake odnosno krune ali niste sigurni da li su one pravi izbor za vas? Ako imate veće oštećenje zuba, pukao vam je zub ili vam se ne dopadaju boja i oblik zuba, vrlo je verovatno da bi zubne krunice bile najbolje rešenje za vas.

U ordinaciji Šumice Dental Studio možete da birate između navlaka za zube od različitih materijala vrhunskog kvaliteta. Dođite na pregled i saznajte kako da najbrže i najbezbolnije rešite problem oštećenog zuba!

Da li sam kandidat za zubne navlake?

Glavni razlog za ugradnju navlaka zu zube je veoma oštećen zub (povredom ili karijesom npr) ili više njih. To su dakle situacije kada ne pomažu ni plombiranje zuba ni zubne fasete. Takođe, veoma često nam se pacijenti javljaju iz čisto estetskih razloga, kada su nezadovoljni bojom i oblikom svojih zuba i kada to negativno utiče na samopouzdanje i kvalitet života. Odluku o ugradnji krunica za zube svakako treba da donesete nakon pregleda i savetovanja sa specijalistom zubne protetike.

Navlake za zube - vrste

Keramičke, metalo-keramičke, navlake od cirkonijuma… Različite vrste navlaka za zube često zbunjuju naše pacijente. Zato ćemo pokušati da vam objasnimo koje to vrste krunica postoje i po čemu se one međusobno razlikuju.

Bezmetalne navlake za zube - favorit među navlakama

Kao što im i samo ime kaže, ove navlake se ne prave od metala već od drugih, savremenih materijala. Najčešći izbor je ili cirkonijum ili litijum disilikatna keramika. Ove keramičke navlake za zube su vremenom toliko usavršene da ispunjavaju sve kriterijume:

 • veoma su izdržljive;
 • savršeno se uklapaju u zubni niz;
 • izgledom se ne razlikuju od prirodnog zuba (čak i propuštaju svetlost!);
 • zahvaljujući bio-kompatibilnosti materijala od kojih se prave, dozvoljavaju oblikovanje gingive kao oko prirodnog zuba.

Među bezmetalnim krunicama naročito su tražene i popularne cirkonijum krunice, jer one:

 • su izuzetno otporne i čvrste,
 • veoma komforne,
 • ispunjavaju jako visoke estetske kriterijume.

Metalokeramičke navlake za zube

I ovoj vrsti krunica za zube ime govori o sastavu – kod njih se u osnovi nalazi metal, a preko njega se postavlja keramika. S obzirom na to da u estetici jako malo zaostaju za bezmetalnim krunama, a u otpornosti i čvrstoći nimalo, i ova vrsta navlaka za zube predstavlja odličan izbor.

Koje su onda najbolje navlake za zube? Odgovor na ovo pitanje zavisi od par faktora. Sa jedne strane bitan je budžet koji ste u mogućnosti da izdvojite za zubne navlake. Cena navlaka za zube pre svega zavisi od njihove vrste odnosno materijala. Takođe, izbor navlaka za zube zavisi i od vaših specifičnih potreba kao što je npr. broj zuba koje treba nadoknaditi krunicama, njihovo stanje i sl. Jednim pozivom našoj ordinaciji možete saznati mnogo više na ovu temu!

Navlake za zube - postupak ugradnje

Ugradnja zubnih navlaka se sastoji od nekoliko koraka. Prednosti ugradnje navlaka u ordinaciji Šumice Dental Studio se ogledaju u svakom od ovih koraka:

 • Ako se ispostavi da pre ugradnje neki zub treba da se popravi, u našoj ordinaciji to brzo i bezbolno može uraditi neko od naših iskusnih stomatologa.
 • Pre svih sledećih koraka mora se obaviti snimanje zuba, a mi smo jedna od retkih ordinacija koja raspolaže i aparatima za digitalno snimanje jednog ili više zuba.
 • Sledeći deo procesa je uzimanje otiska, što je u našoj ordinaciji takođe posebno brzo i efikasno – a pre svega nije nimalo neprijatno kao kada bi se koristile otisne mase – budući da raspolažemo intraoralnim skenerom. U pitanju je aparat koji omogućava izuzetno brzo, precizno i komforno uzimanje otiska zuba.
 • Naredni korak je neizbežno pomalo neprijatan u svakoj ordinaciji, jer je u pitanju brušenje zuba, ali naš iskusni specijalista protetike će se uz upotrebu lokalne anestezije postarati da neugodnost bude minimalna.
 • Nakon postavljanja privremene navlake za zube izrađene od plastike, sledi poslednji korak, a to je cementiranje i postavljanje definitivne navlake za zube, za koje se u našoj ordinaciji koriste samo najkvalitetniji materijali.

Koliko koštaju navlake za zube i koliko traju?

Za navlake za zube cena zavisi od vrste navlake jer cenu diktira upravo vrsta materijala od koje se izrađuje krunica. Takođe, cene variraju od ordinacije do ordinacije, ali ono što važi kao pravilo je da su obično metalokeramičke krunice i duplo jeftinije od bezmetalnih.

Što se tiče trajanja, stručno ugrađene zubne navlake od kvalitetnih materijala, koje se potom revnosno održavaju u sklopu pravilne higijene usne duplje, mogu imati izuzetno dug vek trajanja. One naime mogu trajati koliko i zdrav prirodni zub, a svakako bi trebalo da vas uspešno služe bar oko 15 godina.

Krunice za zube predstavljaju ozbiljnu investiciju u lep izgled i duže trajanje zuba, kao i u samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim osmehom. Jako je važno da budu izrađene precizno i od najkvalitetnijih materijala, kao da budu stručno i pažljivo postavljene. Zato ugradnju zubnih navlaka prepustite samo profesionalcima.