Zašto je svakome potrebno peskiranje zuba?

Peskiranje zuba je drugi najbolji prijatelj vašeg oralnog zdravlja i higijene. Prvi je naravno redovno i pravilno pranje zuba. Ono međutim nije dovoljno, koliko god vi revnosni i disciplinovani bili. Saznajte šta je tačno peskiranje i zašto je toliko važno.

Šta je peskiranje zuba i čemu služi?

Peskiranje zuba je profesionalno ciscenje zuba. Od čega se to zubi čiste, što četkica i konac ne mogu da uklone? Za početak, da li ste znali da u vašim ustima živi oko 300 vrsta bakterija? Naravno, nisu svi izazivači karijesa. Ali opet, običnim pranjem zuba nemoguće je ukloniti sve bakterije koje se nastane u naslagama na zubima. Tu na scenu stupa peskiranje.

Zubni plak, najveći neprijatelj vaših zuba

Zubni plak podrazumeva gorepomenute naslage koje se talože na površini zuba. Prisustvo zubnog plaka je samo po sebi već dovoljan razlog za posetu stomatologu. Zašto? Zato što se vremenom na dentalni plak dalje talože neki sastojci pljuvačke kao i boje iz različitih vrsta hrane, pića, pa i cigareta i pojedinih lekova, sirupa i sl. I tako nastaju zubni kamenac i pigmetacija zuba.

Prošlo je više od 6 meseci od vaše poslednje posete stomatologu? Vreme je za redovno profesionalno čišćenje zuba! Zakažite vaš termin i budite bezbrižni narednih 6 meseci.

Šta će se desiti ako ne odem na peskiranje zuba?

Desiće se upravo gore opisani proces. A njegove posledice su vrlo jasne:

  • estetski nepovoljan izgled zuba,
  • idealni uslovi za stvaranje karijesa,
  • veliki rizik od nastanka gingivitisa (upale desni),
  • ...a samim tim i od parodontopatije i gubitka zuba.

Kako da se oslobodim opasnih zubnih naslaga?

Za početak se mora ukloniti kamenac sa zuba budući da on predstavlja čvrste naslage na zubima. U ordinaciji Šumice Dental Studio ćemo vam na prvi pogled reći da li je vreme za uklanjanje kamenca i kojom metodom ga treba sprovesti.

Nakon skidanja zubnog kamenca na red dolazi peskiranje zuba. Naime, pošto je kamenac uklonjen, ostaje još pigmentacija zuba – tamne fleke na zubima.

Peskiranje zuba - brzo i bezbolno do blistavog osmeha

Za vreme peskiranja zuba tzv. abrazivne čestice pod velikim pritiskom uspevaju da uklone uporne neprijatelje lepog osmeha u vidu pigmentacija (mrlja) i na najnedostupnijim mestima. Uklanjanje pigmentacije sa zuba je dosta brz i potpuno bezbolan proces. Posle peskiranja vaši zubi su ponovo čisti, belji i glatki.

Takođe, skidanje pigmentacije sa zuba nije štetno niti na bilo koji način neprijatno. Ukoliko ste zainteresovani i za izbeljivanje zuba, peskiranje se preporučuje pre izbeljivanja. Ako vas pak muči akutno zapaljenje desni, onda ćemo prvo sanirati taj problem pa tek onda profesionalno očistiti vaše zube.