Protetika: i estetika i komfor

Protetika ima zadatak da za zub koji nedostaje pruži rešenje koje će zadovoljiti potrebe zdravlja, udobnosti ali i estetike. Odluku o najboljoj protetskoj terapiji za vas lično – da li je to krunica, most ili pak neki kombinovani rad sa ili na implantatima – treba da prepustite vrhunskom stručnjaku iz ove oblasti stomatologije. U ordinaciji Šumice Dental Studio vas čeka baš takav stomatolog – pozovite nas kako bismo našli najbolje rešenje za vas!

Protetika - rad stomatologa Šumice Dental Studia
Protetika - Pacijent 1 - Rad naših stomatologa
Protetika - Šumice Dental Studio
Protetika - Pacijent 2 - Rad naših stomatologa

Šta podrazumeva protetika?

Protetika obuhvata mnogo više od proteza, koje su obično prva asocijacija na ovu granu stomatologije. Zubna protetika se tiče i mlađe i starije populacije. Kako to? – Gubitak zuba se ne dešava samo kao posledica starenja i parodontopatije već i zbog neke traume ili pak previše uznapredovalog karijesa.
Saznajte na koje sve načine protetika zuba može da nadoknadi jedan ili više zuba koji su se oštetili, ispali ili morali da se izvade:

 • Keramičke fasete ili viniri su izuzetno tanke nadoknade koje se koriste samo na spoljašnjoj strani zuba. Iziskuju minimalnu pripremu zuba radi postavljanja. Idealne su za korekciju boje, oblika i veličine gornjih i donjih prednjih zuba.
 • Krunice ili navlake za zube se koriste kao nadoknada za veća oštećenja zuba. Za njihovu izradu neophodna je nešto veća priprema zuba nego za fasete, ali postižu savršene estetske rezultate i mogu se koristiti i za prednje i za bočne zube. Mogu biti napravljene od različitih materijala: metala, keramike ili cirkonije.
 • Bezmetalne krune predstavljaju vrstu visoko estetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. Mogu da oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub. Bezmetalne krune se daleko bolje uklapaju u zubni niz – pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih – i nije ih moguće razlikovati. Njihova unutrašnjost izrađena je od materijala koji su opisani kao bio-kompatibilni, što znači da ne izazivaju nikakvu reakciju okolnih tkiva, već omogućavaju oblikovanje gingive kao oko prirodnih zuba. Bezmetalne krune predstavljaju spoj vrhunskog kvaliteta i trajnosti nadoknada.
 • Krune napravljene od cirkonijuma predstavljaju vrlo popularnu vrstu bezmetalnih nadoknada. Cirkonijum ima izuzetna mehanička svojstva. Bele je boje i jedan je od najčvršćih materijala. Krune izrađene od cirkonijuma imaju odlična estetska i mehanička svojstva, a svoju ekspanziju su doživele zbog mogućnosti izrade bezmetalnih mostova velikog raspona. Iako je ovaj materijal napravio preokret u tehnologiji izrade kruna, estetska svojstva litijum-disilikatne keramike su i dalje neprikosnovena.
 • Zubni mostovi su izdržljivi zbog metala ili cirkonije koje sadrže, a zahvaljujući keramičkom delu ispunjavaju i estetske zahteve. Za njihovo postavljanje je neophodno brušenje okolnih zuba koji služe kao nosači mosta. Koriste se kao nadoknada za jedan ili više zuba.
 • Krunice i mostovi na implantatima. Činjenica da se nedostajući zub može lako zameniti titanskim šrafom, tj. implantatom, koji se postavlja u viličnu kost i nadoknađuje koren zuba, mnogima je olakšala život. Nema oštećenja susednih zdravih zuba – koji se nekada moraju modifikovati brušenjem da bi se postavio most – i sprečava se resorpcija kosti u predelu izvađenog zuba koja se više ne stimuliše procesom žvakanja.
 • Parcijalne skeletirane proteze se koriste u slučaju gubitka više zuba. Skeletirana proteza je najkvalitetnija vrsta parcijalne proteze i u pogledu izdržljivosti i u pogledu komfora.
 • Totalne proteze za zube se prave u slučaju gubitka svih zuba.
 • Totalne proteze na implantima su još jedno od mogućih rešenja koje nudi savremena protetika. One pružaju veliku udobnost i odličnu očuvanost funkcije žvakanja. Idealne su za pacijente kod kojih obične totalne proteze iz nekog razloga nisu opcija.

Protetika zuba u ordinaciji Šumice Dental Studio

Protetika je jedna od užih specijalnosti u ordinaciji Šumice Dental Studio. Međutim, postoji bar još 10 kvaliteta koji nas izdvajaju i čine najboljim izborom za vas i vaše bližnje:

 1. Stomatolozi koji se kontinuirano usavršavaju na polju protetike i preprotetske pripreme pacijenata.
 2. Iskustvo, kao i duga porodična tradicija.
 3. Sveobuhvatna stomatološka usluga – tu smo i za probleme iz drugih oblasti, kao što su npr. ortodoncija ili oralna hirurgija.
 4. Potpuna opremljenost ordinacije – imamo uslove čak i za snimanje zuba na licu mesta.
 5. Mogućnost snimanja intraoralnim skenerom, što je važno za izradu izuzetno preciznih protetskih radova.
 6. Upotreba savremenih i kvalitetnih materijala.
 7. Zadovoljni pacijenti.
 8. Individualni pristup svakom pacijentu i problemu.
 9. Sjajna lokacija za sve one koji žive ili rade na teritoriji opština Zvezdara, Vračar i Voždovac a potrebna im je stomatološka protetika.
 10. Prijatno osoblje i udoban ambijent.

Zubna protetika vraća osmeh na lice

Rešenja za nedostatke koje pruža protetika nisu stvar samo estetske stomatologije, već su i stvar očuvanja ostalih zuba, desni i kostiju vilice. Povratite samopouzdanje i smejte se lepo i zdravo nakon nadogradnje jednog ili više zuba u ordinaciji Šumice Dental Studio!