Skidanje kamenca sa zuba - bolje sprečiti nego lečiti

Skidanje kamenca sa zuba je jedna od najčešćih stomatoloških intervencija. Takođe je i jedna od najjednostavnijih, a predstavlja neprocenjivu investiciju u zdravlje zuba i desni. U stomatološkoj ordinaciji Šumice Dental Studio se toliko često susrećemo sa ovom intervencijom da možemo odmah da odgovorimo na vaša najčešća pitanja.

Zašto je važno skidanje kamenca sa zuba?

Skidanje kamenca sa zuba može sprečiti pojavu različitih oboljenja zuba i desni. I zato je ono toliko važno, da mi savetujemo da podesite podsetnik za ciscenje kamenca sa zuba na svakih 6 meseci.

Šta je uopšte zubni kamenac?

Zubni kamenac je naziv za čvrste naslage na zubima. One nastaju taloženjem različitih materija iz pljuvačke, hrane, pića i sl. na prethodno prisutan zubni plak.

Šta ako ne uklonimo kamenac na zubima?

Ako se kamenac ne uklanja redovno, zubi su ne samo podložniji kvarenju već i oboljenjima desni – zapaljenju desni a onda i njihovom povlačenju i parodontopatiji. Sve to za krajnju posledicu može imati gubitak potpuno zdravog zuba, što je ogromna šteta.

Niste bili kod stomatologa 6 meseci ili duže? Krajnje je vreme za skidanje kamenca sa zuba! Pozovite nas i zakažite još danas!

Kako izgleda skidanje kamenca sa zuba i da li boli?

Skidanje kamenca sa zuba je nešto što se i uprkos besprekornom održavanju oralne higijene može i mora obaviti jedino u stomatološkoj ordinaciji. Dve osnovne metode su:

  • uklanjanje kamenca sa zuba ručnim instrumentima i
  • ultrazvucno skidanje kamenca.

Ove metode uklanjanja kamenca često dopunjuju jedna drugu, a odlikuju se istim osobinama:

  • bezbolne su i komforne
  • apsolutno su efikasne
  • ne oštećuju gleđ zuba.

Da ne zaboravimo: Ultrazvučno skidanje kamenca nije opcija jedino ako imate ugrađen pejsmejker.

Ciscenje kamenca sa zuba: najčešće zablude

Ako se pitate kako skinuti kamenac sa zuba u kućnim uslovima, odgovor je – nikako. Nemojte rizikovati sa “internet receptima” za uklanjanje kamenca sa zuba. Iako vam možda limun, so ili soda bikarbona zvuče bezopasno, nemojte se igrati sa svojim zdravljem jer alternativne metode za ciscenje kamenca zuba mogu imati različite posledice.

Dalje, ukoliko ste čuli da je skidanje kamenca bolno, onaj ko vam je to rekao je možda mislio na kratkotrajan osećaj osetljivosti zuba koji se može javiti nakon uklanjanja kamenca. Što se kamenac duže i više taložio, to su šanse da osetite neku neprijatnost prilikom njegovog skidanja veće. Razlog više da ne odlažete redovnu posetu stomatologu, zar ne?

Ne dozvolite da vam običan kamenac na zubima pokvari lep osmeh i inače zdrave zube i desni. Zakažite skidanje kamenca sa zuba još danas, čekamo vas!