Poliranje zuba: završni dodir za blistav osmeh

Poliranje zuba je poslednja stanica na putu ka savršeno čistim i glatkim zubima. Prethode mu skidanje kamenca i peskiranje zuba. Poliranje ima i estetsku i terapeutsku ulogu: zahvaljujući njemu vašim zubima se vraćaju sjaj i glatkoća.

Kada je potrebno poliranje zuba?

Poliranje zuba se radi nakon skidanja kamenca. Kamenac nastaje kao krajnja posledica taloženja različitih materija iz pljuvačke, hrane, pića, cigareta, lekova koji se koriste i sl. na površini zuba.

Ovaj proces je nekada neizbežan, koliko god vi revnosno i pravilno održavali higijenu zuba i desni. Kod jednih se kamenac stvara brže, kod drugih sporije, ali izbeći se ne može i ukloniti se mora, i to isključivo kod stomatologa.

Da bi uklanjanje kamenca na zubima imalo efekta, mora mu slediti njegova završnica – poliranje. Zakažite pregled i naši stručnjaci će vam odmah reći šta je najbolje za vas i vaše zube!

Zašto je poliranje zuba važno?

Ukoliko se nakon skidanja kamenca zubi ne ispoliraju, na hrapavim površinama će se mnogo brže nataložiti dentalni plak, a onda i kamenac i – “džaba smo krečili”.
Uloga poliranja zuba je dakle da uspori i oteža proces prijanjanja novog kamenca. Posle poliranja zubi su vidno čistiji i osetno glađi, a znajte i da su zaštićeniji od karijesa i oboljenja desni.

7 najčešćih pitanja i odgovora u vezi sa poliranjem zuba

U nastavku odgovaramo na vaša najčešća pitanja, brige i dileme:

 • Kako izgleda poliranje zuba?
  Zubi se poliraju rotirajućim četkicama i posebnom pastom. Abrazivna sredstva koja se nalaze u ovoj pasti omogućavaju temeljno čišćenje i glačanje zuba kako bi se uklonili i poslednji tragovi mekih naslaga na zubima.
 • Da li je poliranje zuba štetno?
  Odgovor je: Ne! Budite bez brige – poliranjem zuba se ne oštećuje zubna gleđ.
 • Da li je poliranje bolno?
  Bol je još jedna stvar koja kod poliranja zuba ne treba da vas brine – ne, poliranje nije bolno.
 • Koliko traje poliranje zuba?
  Ovaj postupak traje kratko, uglavnom svega nekoliko minuta.
 • Da li poliranjem zuba mogu da se otklone i mrlje nakon nošenja fiksne proteze?
  Odgovor je kratak i jasan: Da!
 • Koliko često treba polirati zube kod stomatologa?
  Budući da ovaj postupak s jedne strane nije štetan, a s druge strane je važna karika u lancu očuvanja zdravlja zuba i desni, zubi se poliraju u sklopu svakog uklanjanja kamenca, što znači u proseku na 6 meseci, a po potrebi i češće.
 • Da li je poliranje isto što i izbeljivanje zuba?
  Ovde se radi o dvema potpuno različitim stvarima. Iako ćete nakon skidanja kamenca i poliranja zuba možda primetiti da su vam zubi za nijansu belji, to je samo efekat uklanjanja zubnog plaka, kamenca i pigmentacija. Izbeljivanje zuba je nešto sasvim drugačije.

Poliranje zuba i skidanje kamenca: najbolja investicija u zdravlje zuba

Uklanjanje kamenca predstavlja najbolju odbranu od pojave karijesa i parodontopatije. Kako poliranje zuba i skidanje kamenca idu “ruku pod ruku”, za poliranje zuba cena je uračunata u ovaj čitav paket. U ordinaciji Šumice Dental Studio na kraju postupka uklanjanja kamenca obavezno vas čeka i poliranje zuba.

Zakažite redovnu posetu stomatologu i vratite blistav sjaj vašem osmehu!
Samo zdrav osmeh je i lep osmeh!