Endodoncija: sve o bolestima zuba

Endodoncija, najjednostavnije rečeno, pokriva bolesti zuba i njihovo lečenje. Ako vas muče bol, otok, infekcija, oboleo vam je koren zuba – onda vam je potreban endodontski tretman. Pregledom u ordinaciji Šumice Dental Studio ćemo lako i brzo utvrditi o čemu se radi, budući da u sklopu ordinacije imamo i mogućnost snimanja zuba.

Čime se bavi endodoncija?

Endodoncija se bavi lečenjem kanala korena zuba. U našoj ordinaciji se za endodontske tretmane koristi masinska endodoncija i čeka vas profesionalno lecenje zuba po najsavremenijim metodama. Nakon sprovedene endodontske terapije, zub se, u zavisnosti od stepena oštećenja, može restaurirati na različite načine – ispunom (plombom) ili krunicom, sa ili bez dodatne nadogradnje.

Kako dolazi do pojave bolesti zuba?

Endodoncija stupa na scenu kada karijes “napadne” zubnu pulpu. On izaziva njeno zapaljenje (pulpitis) ili pak odumiranje (nekrozu). Ako se infekcija zuba ne leči blagovremeno, ona se može proširiti duž kanala korena zuba u viličnu kost.

Koji su simptomi bolesti zuba?

Pre svega se javlja bol zuba. To je najčešći znak za posetu stomatologu. Ponekad se dešava da dođe do otoka. Antibiotici nisu uvek rešenje problema. Jedini način da se infekcija potpuno zaustavi i izleči i izbegne njeno dalje širenje na kost, kao i da se predupredi gangrena zuba je – lečenje korenskih kanala odnosno tzv. “vađenje živca”.

Pravovremenom reakcijom i adekvatnim lečenjem od strane naših iskusnih stomatologa može se izbeći nepovratna šteta i vađenje zuba!

Nelečena upala zuba - veliki rizik za opšte zdravlje

Ukoliko se upala zuba ne leči, rizik po opšte zdravlje postaje sve veći kako vreme odmiče. Bakterije koje su izazvale ovu infekciju se prvo šire na kost i okolna meka tkiva, čime mogu izazvati i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Endodoncija - da li i dalje zvuči komplikovano?

Potrudili smo se da na kratak i jasan način približimo čitavu jednu granu stomatologije. Bolesti zuba i endodoncija jesu složena tema, i zato vam stojimo na raspolaganju za bilo kakva pitanja. Posle pregleda, snimanja zuba i dijagnostike, naši stomatolozi će vam jasno predočiti plan lečenja. Budite sigurni da ste uz Šumice Dental Studio u sigurnim rukama!