Vadjenje umnjaka - Sve o intervenciji i oporavku

Vadjenje umnjaka postalo je prilično česta intervencija. Najčešći razlog za ovu intervenciju je to što u vilici nema dovoljno mesta za ove zube. Iako je operacija umnjaka ozbiljan zahvat, bolje je da se sprovede na vreme i time se spreči veća šteta. Ono što naše pacijente zanima u vezi sa ovom intervencijom je: da li je bolna, kako se radi, koliko traje, koliko košta i kako izgleda oporavak.

U ordinaciji Šumice Dental Studio možete dobiti potpunu uslugu vezanu za vadjenje umnjaka: pregled, snimanje zuba, rutinsko i hirurško vadjenje umnjaka – naravno bezbolno uz lokalnu anesteziju – i kao i uvek – prave savete.

Kada je vadjenje umnjaka obavezno?

Vadjenje umnjaka je potrebno obaviti:

 • Kada je konstatovan nedostatak prostora u vilici;
 • Vrlo često pre stavljanja fiksne proteze;
 • Često i pre početka protetske terapije;
 • Kada je umnjak jako oštećen karijesom;
 • Kada svojom pozicijom ugrožava susedni zub.

Na koji način se izvodi vadjenje umnjaka?

Vađenje umnjaka ne mora obavezno da znači vadjenje umnjaka hirurskim putem. Naime, postoji i rutinsko ili obicno vadjenje umnjaka, odnosno vadjenje umnjaka bez operacije. Stomatolog će vam na osnovu pregleda i snimka zuba reći koja opcija je podesna za vašu situaciju.

Sve na temu operacija umnjaka

Da li boli hirursko vadjenje umnjaka, kada je indikovano, šta je normalno u fazi oporavka – pokušaćemo da odgovorimo na vaša najčešća pitanja!

Vadjenje impaktiranog umnjaka - glavni razlog za operaciju

Vadjenje impaktiranog umnjaka je direktna i najčešća indikacija za hirurško vadjenje umnjaka. Impaktirani umnjak je umnjak koji nije u potpunosti iznikao, i koji nam može prirediti razna neprijatna i bolna iznenađenja kao što su:

 • bolna upala umnjaka – kao posledica zadržavanja hrane i razmnožavanja bakterija;
 • pojava ciste – što sa sobom povlači malo zahtevniju operaciju.

Da li boli vadjenje umnjaka?

Podrazumeva se da se umnjaci vade uz lokalnu anesteziju, tako da je sam proces bezbolan. Međutim, nakon što se hirurškim putem izvadi umnjak, bol je česta prateća pojava. On se može eliminisati analgeticima, ali je jako važno da uzmete one koje vam preporuči vaš stomatolog odnosno oralni hirurg!

U ordinaciji Šumice Dental Studio se bezbolno vađenje umnjaka podrazumeva, a rado ćemo s vama podeliti savete za što brži i lakši oporavak!

Koliko traje vadjenje umnjaka?

U zavisnosti od nekoliko faktora, kao što je prvenstveno položaj umnjaka, kao i njegova anatomija, vadjenje umnjaka u proseku najčešće traje oko 20-30 minuta.

Vadjenje umnjaka koji nije izrastao: 4 koraka

 1. Oralni hirurg će prvo na desnima napraviti jedan rez u predelu umnjaka. Ne brinite, nećete ništa osetiti zbog dejstva lokalne anestezije!
 2. Potom će ukloniti deo kosti oko umnjaka da bi mogao da pristupi njegovom vađenju.
 3. Nakon samog vađenja sledi ispiranje rane,
 4. …i naposletku ušivanje. Skidanje konaca nije uvek neophodno – o tome ćete se dogovoriti sa vašim oralnim hirurgom.

Operacija umnjaka : oporavak

Oporavak je uvek individualna stvar, ali možemo za vas izdvojiti neka opšta mesta i savete:

 • Nemojte zaboraviti da izbacite gazu iz usta 15-20 minuta nakon operacije.
 • Konzumirajte hladnu do mlaku, meku hranu.
 • Nemojte pušiti.
 • Ne uzimajte analgetike na svoju ruku! Npr. andol i aspirin nisu dobar izbor jer pospešuju krvarenje posle operacije.
 • Rana ne treba da se ispira – time se samo usporava tok oporavka i rizikuje pojava komplikacija. Ovo pravilo važi kod svakog vađenja zuba.

Kada se radi vadjenje umnjaka komplikacije su retke, ali moguće. Uz praćenje gore navedenih i preporuka koje ćete dobiti na licu mesta od našeg osoblja ćete njihovu pojavu svakako svesti na minimum!

Koja je cena vadjenja umnjaka?

Cena vađenja umnjaka dosta varira u zavisnosti od toga na koji način će se ono izvesti. Tako je obično vađenje dosta povoljnije u odnosu na hirurško. Ali budući da postoji još faktora i nijansi koje određuju cenu, najbolje je da nas pozovete za više detalja!

Vadjenje umnjaka u ordinaciji Šumice Dental Studio

Iako im ime nagoveštava umnost i mudrost (na engleskom se umnjaci zovu wisdom teeth – zubi mudrosti), njihovim vađenjem, ukoliko je ono indikovano, nećete ništa izgubiti. Naprotiv, lišićete se potencijalnih komplikacija u budućnosti. Zato se nemojte plašiti ove intervencije! Nadmudrite umnjake i obezbedite svojim zubima pravilan raspored i dobro zdravlje. Ne gubite vreme, zakažite pregled i saznajte koja opcija je najbolja za vas.