Estetska stomatologija

Šta podrazumeva estetska stomatologija? I samim stomatolozima je postalo teško da razgraniče i definišu ovu oblast. Možda bi najjednostavnije bilo reći da u domen estetske stomatologije spada sve ono što se odnosi samo na izgled, a to itekako može imati veze i sa terapijom i lečenjem različitih oboljenja zuba.

Šta sve obuhvata estetska stomatologija?

Ne postoji definitivan spisak usluga koje spadaju samo u estetsku stomatologiju. Uglavnom su u pitanju intervencije i tretmani koji se mogu svrstati u domen drugih grana stomatologije, naročito ortodoncije i restaurativne stomatologije. Za postizanje najboljih rezultata u estetskom, a i funkcionalnom smislu, neophodan je multidisciplinaran pristup, tj. i saradnja više specijalista različitih grana stomatologije i primena različitih terapijskih procedura. Navešćemo neke od njih za koje nas najčešće pitate:

  • Izbeljivanje zuba je definitivno najtraženija usluga i nešto što se radi samo iz estetskih razloga. Postoji više načina za izbeljivanje zuba. U ordinaciji Šumice Dental Studio dostupno vam je ordinacijsko beljenje zuba preparatima na bazi vodonik-peroksida, kao i kućno izbeljivanje uz pomoć folija.
  • Poliranje zuba je zapravo neizostavni deo procesa uklanjanja kamenca sa zuba. Budući da nije štetno po zubnu gleđ, može se izvoditi i češće, nezavisno od uklanjanja kamenca.
  • Ispravljanje zuba, bilo pomoću folija ili fiksne proteze, se može shvatiti i kao estetska potreba i nešto čime se bavi estetska stomatologija, mada je pravilan raspored zuba u vilici prvenstveno važan za zdravlje zuba i desni.
  • Da li ste čuli za “gummy smile”? To znači da su vam desni vidljive i upadljive do granice koja čini da se prilikom osmehivanja ne osećate prijatno i lepo. Ovaj estetski problem se može rešiti uklanjanjem gingive.
  • Iako polako ali sigurno i u našoj zemlji izlazimo iz ere “sivih” plombi i “bele” se već podrazumevaju, neko bi i plombiranje zuba kompozitnim plombama mogao da shvati kao stvar estetike.
  • Keramičke fasete, zubni implanti i keramičke ili cirkonijum krunice osim što u oblasti protetike predstavljaju rešenja za zub ili jedan njegov deo koji nedostaje, igraju i važnu estetsku ulogu.
  • I zubni nakit, kao npr. cirkoni na zubima, je tu da ulepša osmeh po ukusu onog koji ga nosi.

Estetska stomatologija: Zdravlje pre lepote

Svedoci smo vremena u kom se za sve traži brzo rešenje a spoljašnjosti pridaje sve veći značaj. Savršen osmeh, sa pravilno raspoređenim i blistavo belim zubima, postao je cilj mnogih.
U ordinaciji Šumice Dental Studio ćemo vas rado posavetovati i objasniti vam prednosti i mane svakog aspekta estetske stomatologije, ali pre svega ćemo dobro proveriti zdravlje vaših zuba i desni. Jer samo potpuno zdravi zubi mogu biti kandidati za bilo kakve radove iz oblasti estetske stomatologije.