Kako izbeliti zube: Proveren vodič do blistavog osmeha

Kako izbeliti zube brzo i povoljno? Sigurno ste čuli za bar nekoliko načina. A da li ste znali da su neki od njih štetni? Savršen osmeh i lepi, beli zubi su uvek bili “na ceni”. Ali zdravlje zuba nema cenu, i zato pažljivo razmislite koje sredstvo za izbeljivanje zuba ćete odabrati.

Kako izbeliti zube a izbeći zamke

Kako izbeliti zube na bezbedan način? Internet je pun saveta na temu kako izbeliti zube prirodnim putem, ali morate im pristupiti sa zadrškom. Neki od njih su prosto neefikasni, a neki čak i opasni po zdravlje zuba i desni.

U štetne prvenstveno spada nažalost široko rasprostranjeno beljenje zuba sodom bikarbonom.

Ako ste se pitali da li i kako izbeliti zube korom od banane, jagodama, limunovim sokom ili jabukovim sirćetom ili se pak pitate zašto vam ništa od toga nije pomoglo, odgovor se krije u površnom i zanemarljivom dejstvu navedenih prirodnih sastojaka. Kurkuma za izbeljivanje zuba i izbeljivanje zuba kokosovim uljem su postali posebno popularni poslednjih godina, pa ih čak promovišu i neke poznate ličnosti. Premda ove dve metode nisu štetne, njihovo dejstvo je daleko od naučno dokazanog!

Olovka za beljenje zuba spada u sredstva za izbeljivanje zuba koja se mogu kupiti u apoteci ili drogeriji, ali moramo vas upozoriti da nisu sve olovke na tržištu kvalitetne i bezbedne. Naš savet je da ih izbegavate!

Kako izbeliti zube na 3 provereno bezbedna načina

1. Kako izbeliti zube kod stomatologa?

Ako se opredelite za profesionalno beljenje zuba kod stomatologa, kao što je npr. ono pri kom se koristi vodonik peroksid za izbeljivanje zuba, u sigurnim ste rukama. Za bezbednost zuba i desni se ne morate brinuti ni ako u dogovoru sa stomatologom i nakon obaveznog pregleda odaberete kucno beljenje zuba tj. izbeljivanje zuba gelom i folijama.

Pitate se kako izbeliti zube ali mislite da je izbeljivanje zuba kod stomatologa bacanje novca ili ga prosto trenutno ne možete priuštiti, finansijski ili vremenski? Onda se vaš idealan način izbeljivanja zuba krije u nastavku teksta.

2. Trake za izbeljivanje zuba

Trake ili trakice za izbeljivanje se mogu kupiti u apotekama i drogerijama.

Princip: izbeljivanje zuba hidrogenom.

Prednosti: jednostavne, bezbedne, obično komforne, pristupačna cena.

Mane: često ne uspeju da pokriju sve zube, nije za osobe sa osetljivim zubima, efekat je značajno sporiji u odnosu na profesionalno izbeljivanje.

3. Beljenje zuba aktivnim ugljem?

Da li znate kako funkcioniše aktivni ugalj za izbeljivanje zuba? Aktivni ugalj suštinski ne beli zube, već samo grube čestice uglja uklanjaju površinske naslage sa zuba čime se dobija belji izgled.  Nalazi se u sastavu određenih pasta za zube.

Prednosti: lako dostupna varijanta, jednostavna i komforna za upotrebu, bezbedna, cena povoljna.

Mane: efekat se postiže sporo a može i izostati.

Kako izbeliti zube pa ih održati belim?

Pored redovne higijene zuba, potrebno je povesti računa o ishrani. Treba izbegavati sve što potencijalno može prebojiti zub, a to su:

  • gazirana pića,
  • slatkiši, 
  • vino,
  • određeni začini (npr. kari),
  • cigarete.

Kako izbeliti zube za 5 minuta? Pa videli ste – nikako! Pravo pitanje je kako izbeliti zube bez ostecenja. A pravo mesto na kom treba da tražite informacije o tome kako izbeliti zube je definitivno vaš stomatolog.

Podelite ovaj post

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email